Jaarthema

 

PRETland (Jaarthema 2015 – 2016)

Dit jaar neemt Jeugd Rode Kruis je mee naar PRETland.

PRET rond bloed, internationale of sociale zaken, hulpverlening of eerste hulp: geen enkel van de vijf actieterreinen van Jeugd Rode Kruis zal na dit jaarthema nog geheimen voor jou hebben. Samen met een uiterst PRETtige bende oude bekenden huppelen we vrolijk door PRETland: Druppie, Winnie Windel, Isaac & Tracy, Armand en Jos & Joske staat reeds te popelen om jou rond te leiden in dit fantastische land.

‘He, kom naar PRETland, echt een tof land, waar we allemaal samen zijn. Met Winnie Windel, Isaac, Tracy, Jos en Joske en Armand. Het is een prachtland, ja een fun land, echt iets typisch JRK. Waar je leert helpen en kan spelen met al je vrienden van: JEUGD RODE KRUIS!’

jrk

ZieZoSamen! (Jaarthema 2014-2015)
Het jaarthema van Jeugd Rode Kruis voor dit werkjaar (2014-2015) draait helemaal rond sociale vaardigheden. Dag in dag uit komen wij in contact met heel veel mensen. Je ontmoet voortdurend mensen in het dagelijks leven: op school, op het werk, in de supermarkt, op de trein… Omgaan met zoveel verschillende mensen is niet altijd makkelijk. Sociale vaardigheden zoals praten, luisteren, elkaar helpen… komen dan zeker van pas. Sociale vaardigheid is de menselijke eigenschap om met anderen om te gaan. Het omvat een uitgebreid pakket aan subvaardigheden.
Alle sociale vaardigheden in één jaarthema verwerken is natuurlijk onmogelijk. Een aantal jaarthemafiguren nemen met veel plezier een subthema voor hun rekening. Ze stellen zich graag even voor.
Maak kennis met Allo

 

 Hallo, hey, yo, ik ben Allo. Ja, dat heb jij goed gehoord! Ik ben een aap en mijn naam is Allo. Ken jij mij nog niet? Da’s niet erg: laat ons snel even kennismaken. Naast slingeren doorheen de bomen hou ik ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Met mijn laaaaaaaaaange armen heet ik graag iedereen welkom. Ik kijk ernaar uit om jou beter te leren kennen!

Biejoe en Biemie houden van een zoemende samenwerking

biejoe en biemie Samenwerken, daar weten wij alles over! Heb je ooit al eenzzz een bij alleen aan het werk gezien? Bzzz, nee, natuurlijk niet, zzzo slim zzzijn wij wel! Honing maken is een groepzzzgebeuren: alleen is dat bij-na niet te realiseren. Wij werken altijd zzzamen, of het nu bij jou is of bij mij. Wij zijn Biejoe en Biemie, een bijzzzonder team! Wie samenwerkt, bereikt meer!
“Jij bent top!” zegt Plumo

plumo

Eerst elkaar leren kennen en daarna vlot samenwerken. Dat lijkt me een keitof idee! Doe jij even mee? Mijn naam is Plumo, ik ben een pauw. En wie ben jij? Misschien kunnen wij samen het jaarthema van Jeugd Rode Kruis verspreiden bij kinderen en jongeren met de slogan ZieZoSamen?
Jaaa, dat heb je keigoed gedaan! Ik vind het leuk dat wij dezelfde ideeën hebben! Je ziet er goed uit trouwens, vind ik! Ik vind jou geweldig en daarom geef ik graag een pluim aan jou! Een compliment is een lovende uitdrukking, een bedanking. Je geeft een compliment als uiting van waardering, bijvoorbeeld voor iets dat iemand anders goed heeft gedaan. Een compliment vormt een positieve bekrachtiging en kan een prikkel zijn om het gestelde gedrag te herhalen.

 

 

 

Beweeg mee met Spierellie! (jaarthema 2013-2014)

Dit jaar (2013-2014) staat volledig in het teken van ‘beweging’. Een ongewoon jaarthema voor Jeugd Rode Kruis? Niet echt, Jeugd Rode Kruis kiest als jaarthema steeds voor een maatschappelijk actueel thema. En beweging is zo een thema.

Uiteraard willen we van Jeugd Rode Kruis geen sportclub maken, maar het gaat vooral om het beweegplezier en meer bewegen in het alledaagse leven.

Spierellie is dan ook het jaarthemafiguurtje van dit werkjaar!

Print

Wist je dat…

  • … de gezondheidsnorm voor mediatijd (tv kijken, gamen…) maximum 2 uur per dag buiten de schooluren bedraagt?
  • … je als jongere best 60 minuten lichaamsbeweging per dag inbouwt? Dit aan minstens matige intensiteit waarbij je dus iets sneller gaat ademhalen dan normaal.

En…

  • … meer dan 60% van de jongeren op weekdagen meer dan 2 uur tv kijkt?
  • … tijdens het weekend zelfs meer dan 80% van de jongeren meer dan 2 uur tv kijkt?
  • … ruim 85% van de jongeren niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging haalt?

Jeugd Rode Kruis bezorgt je dit jaar daarom heel wat beweegplezier!

Beluister hier het jaarthemalied.
Bekijk hier de jaarthemadans.
Ontdek hier de banner, omslagfoto, spierellie figuurtjes en nog veel meer.
Lees hier het veel gelezen artikel ‘Laat kinderen buiten spelen. En niet alleen in de jeugdbeweging!’

Hope op de loop: kinderen op de vlucht (jaarthema 2012-2013)

Wist je dat er iedere minuut wereldwijd 8 mensen op    de vlucht slaan: vrouwen, mannen, maar ook kinderen? Ze ontvluchten bijvoorbeeld de conflicten in hun land. Daarbij komen ze in de onbekende en onvoorspelbare wereld van vluchtelingen terecht. Jeugd Rode Kruis brengt dit thema tijdens het werkjaar 2012-2013 onder de aandacht als jaarthema. Laat je leiden door het jaarthemafiguurtje ‘Hope’ en leer de wereld van een kind op de vlucht kennen! De focus van het jaarthema ligt op het ‘op de vlucht’ zijn en niet zozeer op de asielprocedures of integratie.

Dit thema is ontstaan vanuit Youth on the run, een interactief inleefspel waarbij deelnemers in 24 uur tijd zelf ondervinden wat een vluchteling meemaakt als hij op de vlucht slaat.