Armoede en sociale uitsluiting

Bij ‘armoede’ denken mensen vaak meteen aan geen geld hebben of een veel te laag inkomen. Maar armoede is veel meer dan dat. Armoede is een onoverzichtelijk kluwen van problemen die allemaal ergens wel met elkaar te maken hebben. Problemen op alle terreinen van het leven: gezondheid, school, werk, wonen, opvoeding, je weg weten in de ingewikkelde wereld, ruzie met de buren, van dag tot dag leven, de rechtbank, de bank, schulden, … Resultaat is dat mensen in armoede een zelfbeeld hebben dat vaak getekend is. Dit onder andere door sociaal isolement. Ook worden mensen in armoede veelvuldig gekwetst in het leven. Dit vaak van kindsbeen af, met ouders en grootouders die in gelijkaardige situaties moeten leven. Deze diepe meervoudige gekwetstheid heeft een effect op gevoelens, beleveniswereld, angst, schaamte, loyaliteiten, vertrouwen/ wantrouwen, … Dit geheel noemen we de binnenkant van armoede.

Dit alles maakt het heel moeilijk om armoede te doorbreken. Toch geloven wij bij JRK Destelbergen dat verbetering mogelijk is. We willen samen met mensen in armoede zoeken en dingen mogelijk maken, de ogen van de samenleving openen door te tonen dat iedereen recht heeft om gewoon kind te zijn en zich te amuseren!

Er zijn vast 1001 vragen. Hieronder proberen wij er al enkele te beantwoorden:

Kom ik voor onverwachte kosten te staan?

Wij proberen elke kost zo laag mogelijk te houden en zo vroeg mogelijk aan te kondigen. Er is geen lidgeld, enkel een onkostenvergoeding voor de brieven, ledenboekje en koekje en drankje per activiteit. Deze bedraagt 15 EUR per jaar (sept-aug). Ook de uniformkosten liggen heel laag (max. 15 EUR) in vergelijking met andere jeugdbewegingen (zie uniform bij jeugdbeweging). Het kan zijn dat wij uitzonderlijk een betalende activiteit organiseren (bv. schaatsen, bowling,…). In dat geval wordt ook deze prijs tijdig meegedeeld.

Kunnen we de kostprijs spreiden?

Uiteraard. We trachten een jaar op voorhand de weekend- en kampdata en bijhorende prijs aan te geven, u kan zelf bepalen over hoeveel maanden u het totaal bedrag wenst te spreiden. Ook voor kosten als uniform, uitstappen,… is dit mogelijk. Je kan hiervoor steeds terecht bij de verantwoordelijke.

Mijn kinderen beschikken niet over materiaal als een matras en een slaapzak

Wij hebben altijd een aantal slaapzakken, matrassen of veldbedden over. Geef ons een seintje naar welk materiaal jullie op zoek zijn en wij trachten hiervoor te zorgen. Alle kinderen kunnen dit aanvragen.

Wij hebben geen auto, wij geraken er niet

Er stoppen bussen vlak aan ons lokaal:

  • Bus 35: afstappen aan halte ‘Destelbergen Dorekenswegel’ (97m van ons lokaal)
  • Bus 36: afstappen aan halte ” (630 m van ons lokaal)
    Neem DENDERMONDESTEENWEG en wandel tot aan SINT-PIETERSHOFSTRAAT. Ga naar rechts (de Sint-Pietershofstraat in) en wandel tot aan KOUTERSTRAAT. Ga daar opnieuw naar rechts en wandel tot aan KOUTERSTRAAT 129. Ons lokaal bevindt zich aan de linker kant.

Korting bij NMBS en/of De Lijn:
Gezin met min. 3 kinderen (tot 25 jaar, indien schoolgaand): http://www.gezinsbond.be/index.php?option=com_delius&Itemid=209&provId=02
Inwoners van Gent, Laarne, Merelbeke, Melle, Wetteren,…:
http://www.delijn.be/u_bent/overheid/ovl.htm

Verder is het misschien mogelijk om mee te rijden met een andere ouder bv. naar de kampplaats.

Project Valies, over het belang van vriendschap en jezelf zijn

‘Dingen meemaken maakt het leven niet gemakkelijk, maar ge leert wel op uw eigen benen staan, ge moet wel.’